mandag 10. mai 2010

Politikk, Ytringsfrihet og Demokrati

I Norge har vi noe som heter ytringsfrihet. Ytringsfrihet er at du har lov til å mene hva du vil, tro på hva du vil og si hva du vil. Men det er ikke alle land som har denne privilegiet, et eksempel på dette er Kina. I Kina har de ikke lov å si hva de vil eller hva de vil. Et eksempel på dette er at de har stengt Google for folket. Hvis de hadde gjort dette i Norge ville dette antagelig føre til store demonstrasjoner.

Stemmerett er noe som er veldig viktig for at et demokrati skal fungere og i dag har de fleste landene allmenn stemmerett som betyr at alle myndige personer kan stemme. Men viss vi bare ser hundre år tilbake hadde vi ikke ytringsfrihet i Norge. Det var bare visse personer som hadde stemmerett. For å stemme måtte de eige jord og ha en viss betydning i samfunnet. Stemmeretten for alle menn kom i 1898 mens kvinnene ikke fikk stemmerett før 1913. I sveits fikk ikke kvinnene stemmerett før 1971. I noen land har ikke kvinner stemmerett, Saudi-Arabia er et av disse landene.

Det moderne demokratiet bygger på at alle myndige personer i et land deltar i valget på ledere. Hvert 4år bruker vi stemmeretten for å stemme fram personene vi ønsker skal styre landet vårt og i Norge er det et valg. Noe som hjelper oss å bestemme hvem vi skal bestemme er partiet sitt syn på saker som interesserer deg. Det finnes offentlige rom der befolkningen og partiene kan diskutere politiske saker som angår fellesskapet. Det kan for eksempel være en pressekonferanse hvor folk kan spørre spørsmål slik som ”Har dere tenkt å senke skattene” så må politikerne svare for seg selv. Det finnes et program som heter holmgang hvor politikere diskuterer et tema, så kan i tilegg vi som sitter hjemme og stemme på hvem som vinner. Eller det kan også være en debatt på TV2 mellom Høyre og Arbeiderpartiet hvor målet er å vinne (få flest folk til å mene det samme som dem).

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Kvinnelig_stemmerett
http://no.wikipedia.org/wiki/Stemmerett
Mediakommunikasjon 2

2 kommentarer:

  1. Bra vinkling på temaet. Her legger du frem ytringsfrihet i forhold til stemmerett og bruker eksempler som gjør det letter å forstå innholdet. Tror du at folk i Norge hadde demonstrert dersom Google hadde blitt forbudt? Det tror ikke jeg, nordmenn er for det meste ganske "medgjørlige" i konfliktsaker. I andre europeiske land(som Frankrike) er det større kultur for demonstrasjoner enn det er i Norge.

    SvarSlett
  2. Bra innlegg med grundige fakta, men jeg tror ikke nordmenn hadde demonstrert hvis google hadde blitt sperret. Det skal nokk mye mer til for å få det norske folket ut i gatene. Dessuten finnes det jo mange andre søkemotorer.

    SvarSlett