mandag 3. mai 2010

Massemedier og påvirkning


Dette kapitelet handler om hvordan vi blir påvirket av mediene. Det sies at mediene er mektige men ikke allmektige. Det betyr vi blir påvirket av mediene men det har ikke effekt hvis vi velger og ikke aksepterer, vi kaller dette motmakt.

Teorier om at bruk av videospill som har voldelig innhold kan ha positiv effekt for spilleren, det brukes som en måte å få ut aggresjon, vi kaller dette katarsisteori. Katarsis betyr renselse, ”når du får ut aggresjonen din så renser du deg”



Samtidig kan det også ha en negativ effekt for noen mennesker, slik som når noen kommer og skyter inn i en skole. Hvis dette skjer ligger det selvsagt noe bak det, kanskje personen blir mobbet eller utestengt men iden på å løse konflikten på den måten kan ha kommet fra en film, spill og lignende. Men det er selvsagt ikke bare voldelige ting mediene påvirker oss i. Et eksempel kan være at du ønsker å stemme SV ved valget, mens så lager Venstre en så bra brosjyre at den forandrer meningen din.

Men det finnes også måter vi selv kan påvirke andre gjennom mediene. Et godt eksempel på dette er YouTube. Et eksempel på dette kan være at du virkelig liker Batman filmene og på YouTube kan du lage en film hvor du begrunner hvorfor andre også bør se filmene av Batman. Da kan det hende at noen som ser filmen du la ut liker det de hører og så går de å ser Batman filmene.

4 kommentarer:

  1. Bra innlegg, like argumentasjonane dine, konne kanskje pynta litt me eit bilde. eg like oppdelingen i settningane dine og du holde deg te saken og det e lett å fårstå meiningane dine.

    SvarSlett
  2. sorry det såg eg det va bilde, lasta seg ikkje opp her. men då va jo alt fint då ! :D

    SvarSlett
  3. Enig med deg her. Vi blir påvirket og kan påvirke. Du får frem noen temaer som er viktige og begrunner hvorfor vi blir påvirket eller ikke. Jeg har en opplevelse om katarsisteori :P En venn av meg var blitt dumpet av kjæresten sin. Han fikk låne et skytespill av en annen venn av meg og dermed fikk han ut MYE aggresjon! Og da ble humøret bedre ;)

    SvarSlett
  4. Godt skrevet. Du har forklart forkjellige begreper og påstander godt, og tatt med det viktigste.

    SvarSlett